انواع راهبند اتوماتیک
امروزه همه ی افراد جامعه به نحوی از انواع درب های اتوماتیک استفاده می کنند. درب های اتوماتیک طیف گسترده ای نظیر درب های شیشه ای اتوماتیک ، انواع کرکره های برقی معمول با تیغه های آلومینیمی و گالوانیزه و امنیتی با تیغه هایی نظیر پلی کربنات و رول گیتر، جک های پارکینگی ریلی و بازویی ، درب اتوماتیک صنعتی، درب های سریع بازشو، همسطح کننده ها نظیر داک لولر ها و داک شلترها، راه بند و … را شامل می شوند که در این مقاله قصد داریم با انواع راهبند اتوماتیک آشنا شویم.
از این دستگاه برای کنترل در رفت آمد ، ساماندهی و نظارت بر وسیله های نقلیه در حال حرکت استفاده می شود. راه بندها انواع متفاوتی دارند که می توان به مدل بوم دار ، ستونی ، زنجیری ، دفنی و آکاردئونی اشاره کرد.
برای انتخاب درست انواع راهبند اتوماتیک دانستن چند نکته ضروری و لازم است :
۱- میزان تردد
۲- میزان عرض درنظر گرفته شده برای پوشش دهی
۳- امکانات جانبی (نظیر سرعت بازو بسته شدن ، محدودیت ارتفاع ، همخوانی با تجهیزات کنترل تردد و…)
در این میان متداول ترین نوع دستگاه که کاربردی گسترده دارد راهبند میله ای یا همان بوم دار است که قیمتی مناسب تر نسبت به انواع دیگر دارد.
راهبند میله ای (بوم دار)
این راه بندها از نظر نوع سیستم محرکه به دو نوع الکترومکانیک و الکتروهیدرولیک تقسیم میشوند که الکترومکانیک میزان تردد در ساعت کمتری نسبت به نوع الکتروهیدرولیک دارد.
طول بوم استاندارد در این راهبندها معمولا ۴ یا ۶ متر می باشد ولی در برخی از مدل ها طول بوم کوچک تر و یا بزرگ تر نیز وجود دارد. همچنین برخی از مکان ها به دلیل نداشتن ارتفاع کافی برای بالا رفتن بوم، مجبور به استفاده از بوم تاشونده می باشند تا بتوانند ارتفاع مورد نظر در هنگام بسته بودن درب اتوماتیک را تامین نمایند.
کلیه ی راهبندها به گونه ای طراحی شده اند که با سیستم های کنترل تردد نظیر دوربین پلاک خوان ، کارت خوان و انواع تگ ها سازگار می باشند همچنین برای مکان هایی که کیوسک نگهبانی در کنار دستگاه وجود دارد می توان از دکمه ی پوش باتن استفاده کرد.
راهبند ستونی (بولارد)
راهبند ستونی به دلیل ضد تروریست بودن آن برای مکان های امنیتی، مالی و اعتباری، نظامی بیشترین کاربرد را داراست و به دلیل قیمت بالای آن استفاده از آن در پروژه های معمول توجیه اقتصادی ندارد. اساس کارکرد بولارد بر سیستم الکتروهیدرولیک می باشد و تردد آن بسیار بالا درنظر گرفته شده است .
معمولا ارتفاع ستون بولارد ۱ متر از سطح زمین و قطر آن ۳۵ الی ۴۰ سانتی متر می باشد و ساختار آن به گونه ای می باشد که توانایی متوقف کردن وسیله ی نقلیه ای با وزن ۷ تن و سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت را دارا می باشد.
راهبند دفنی (بلوکر)
این مدل راه بند اتوماتیک شامل صفحات فولادی ضخیم به طول مشخص می باشد که در مواقع نیاز از سمت زمین به سمت بالا حرکت می کنند و مسیر وسیله نقلیه را مسدود می نمایند. با توجه به ضخامت بالای صفحه متحرک این نوع راهبند، نیروی های ناشی برخوردهای شدید را به خوبی تحمل می کند.
امکانات انواع راهبند اتوماتیک
برخی از مدل های اتوماتیک دارای ویژگی هایی می باشند که در سایر مدل ها این ویژگی وجود ندارد. در ادامه با برخی از آن ها آشنا می شویم :
- سرعت بالای بوم
بعضی از راهبندها به گونه ای طراحی شده اند که سرعت بوم یا میله در هنگام باز و بسته شدن بالا باشد تا مانع ترافیک نشود. در برخی از مدل ها این مقدار به زیر یک ثانیه تقلیل پیدا کرده است.
- باطری پشتیبان
استفاده از باطری پشتیبان یا Backup در انواع درب اتوماتیک باعث می شود در هنگام نبود برق بتوان از آن استفاده کرد.
- لوپ دتکتور
لوپ دتکتور در برخی از اماکن همانند خروجی شهرک ها به دلیل عدم نیاز به کنترل وسیله نقلیه خروجی یا به عنوان یک وسیله ایمنی جهت جلوگیری از برخورد بوم به وسیله نقلیه از آن استفاده می شود. لوپ دتکتورها در واقع نوعی رله می باشند که در صورت تشخیص خودرو به راه بند فرمان باز شدن یا بسته نشدن صادر می کند.
- استفاده از LED در بوم
در برخی مدل ها، میله ی راهبند برای جلوگیری از برخورد وسیله نقلیه با بوم در شب با LED پوشش داده شده است. اگر بوم دستگاه دارای LED نباشد می توان از شبرنگ برای تشخیص آن در شب استفاده کرد.
- امکان نصب مفصل تاشونده و قابلیت نصب فنس